Skip to main content

Helpdesk

Het Medido effect: samen maken we impact in de zorg

  • Opengraph title: Het Medido effect: samen maken we impact in de zorg
  • Opengraph description: Lees meer over hoe we samen met de Medido dienstverlening al 15 jaar impact maken!
  • Opengraph image: Medido maakt impact in de zorg

17 maart is het de Dag van de Zorg. Een mooie gelegenheid om alle zorgtoppers in het zonnetje te zetten. Want terwijl de druk op de zorg toeneemt, zetten zorgprofessionals zich elke dag weer in om kwalitatieve zorg te verlenen aan cliënten. Zij zijn de echte helden in onze maatschappij! Met de Medido dienstverlening helpen we onze zorgtoppers een handje, zodat zij hun tijd efficiënt kunnen inzetten. Tegelijk bevorderen we de zelfredzaamheid van de cliënten. In dit artikel lees je meer over hoe we samen met de Medido dienstverlening al 15 jaar impact maken. Dat doen we slim, samen met zorg. 

Samen verminderen we de druk op de zorg

Verschillende factoren zoals de dubbele vergrijzing en het personeelstekort in de thuiszorg, leiden tot een toenemende druk op zorgprofessionals (bron: Actiz). Ook mantelzorgers kampen met overbelasting en hoge tijdsdruk (bron: SCP). Het verlichten van de druk op de zorg is dan ook een van de voornaamste doelen van Medido. Daarom ondersteunt Medido dagelijks meer dan 280 zorgorganisaties. Het is belangrijk dat zorgverleners kwalitatieve zorg blijven verlenen en hun tijd zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Digitale zorg kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. Door de geautomatiseerde medicatie aanreiking middels de Medido Medicijnklok, kunnen zorgorganisaties hun zorgmomenten beter inzetten. Zo wordt er jaarlijks meer dan 1.600 fte bespaard. Ook middels de monitoring van data, zoals het aantal succesvolle medicatiemomenten, wordt er tijd bespaard. Zo optimaliseren we de Medido dienstverlening voor zorgorganisaties.

Wil je meer weten over hoe we onze dienstverlening optimaliseren en welke data we verzamelen, lees dan ons artikel ‘Medido dienstverlening optimaliseren samen met zorgorganisaties’. 

Zo maken wij impact

Impact Medido stats

Werken aan een toekomstbestendige zorg 

Sinds 2009 werken we gezamenlijk met zorgorganisaties aan een toekomstbestendige zorg, waarbij steeds meer cliënten met behulp van digitale zorg langer zelfstandig blijven. Bijna 15.000 cliënten zijn vertrouwd met de Medido dienstverlening en rekenen hier dagelijks op. Sommige cliënten hebben bijvoorbeeld moeite met het tijdig innemen van medicatie of het openen van medicijnzakjes. Wanneer de zorgprofessional dit signaleert, kan de Medido medicijndispenser ingezet worden. Op deze wijze herinneren we de cliënt aan het medicatiemoment en wordt het medicijnzakje uitgegeven. Middels de kleine insnede is het medicijnzakje gemakkelijk te openen en behoudt de cliënt zijn zelfstandigheid. Inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 12 miljoen succesvolle medicatie uitgiften en daar zijn we bij Medido trots op!

Onze rol binnen het zorgecosysteem 

Om de inzet van de Medido dienstverlening zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt er intensief samengewerkt met diverse partijen. Zo zijn er 44 verschillende voorverpakkers die ervoor zorgen dat de medicijnrol gevuld wordt aan de hand van het medicatieschema die de apotheek opstuurt. Een van de 2.500+ apothekers waar we mee samen werken, levert vervolgens de juiste medicijnrol bij de cliënt. Een zorgprofessional zorgt ervoor dat de medicijnrol correct wordt geladen in de medicijndispenser. Afhankelijk van de medicatie en het type medicijnrol, kan de cliënt in meeste gevallen twee weken vooruit met de voorgeschreven medicatie. Wanneer de cliënt de medicatie niet uitneemt, gaat er een melding naar de zorgcentrale, een onmisbare schakel in de keten. De zorgcentrale belt in dat geval de cliënt om te controleren of alles goed gaat. Neemt de cliënt niet op, dan wordt thuiszorg gesignaleerd. Zo zorgen we samen voor de veiligheid van de cliënt.  

Om de Medido dienstverlening toegankelijk te maken voor iedereen met een indicatie voor medicatie aanreiking , wordt het vergoed door alle zorgverzekeraars in Nederland. Het is voor ons van belang dat we blijven innoveren en verbeteren. Niet alleen op het gebied van technologie, maar ook op het vlak van samenwerken. Kan de apotheker bijvoorbeeld het laden van de medicijnrol overnemen van de zorgorganisatie? Kunnen we op meerdere vlakken krachten bundelen? Er wordt continu gekeken hoe we de ketenzorg samenwerking nog efficiënter kunnen inrichten voor alle ketenpartners binnen het zorgecosysteem.

De dienstverlening waar je op kunt bouwen

Binnen 15 jaar is Medido gegroeid van een startup naar scale up. We werden onderdeel van Evondos Group, waardoor we nu op steeds grotere schaal samenwerken aan toekomstbestendige zorg. Met inmiddels meer dan 130 Medido professionals aan boord, zetten we ons dagelijks in voor onze gezamenlijke missie: het verlagen van de druk op de zorg en het bevorderen van de autonomie van de cliënt. 

Elke afdeling heeft zo zijn eigen krachten. Denk hierbij aan onze Klantenservice die 24/7 klaar staat of onze Technical Support afdeling die zorgorganisaties uit de brand helpt met alle technische vragen. Ook wordt vanuit Medido altijd een vast contactpersoon aan elke zorgorganisatie toegewezen uit het Customer Success team. Zij helpen bij zowel het creëren van ambassadeurs binnen de zorgorganisatie als acceptatie van zorgtechnologie door cliënten. Met een hoop andere hardwerkende afdelingen zorgen wij dat de Medido dienstverlening succesvol ingezet kan worden binnen vrijwel iedere zorgorganisatie.

Het intensiveren van bestaande samenwerkingen

Samen streven we naar een toekomst waarbij de cliënt langer zelfstandig blijft en de zorg minder druk ervaart en meer werkgeluk beleeft. Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat beschikbare zorgtechnologieën elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden van een cliënt via ECD’s zoals Ons® en PUUR. en de compatibiliteit tussen Compaan en Medido. Ook werken we aan een sterkere eerstelijns samenwerking tussen zorgorganisaties en apothekers, waarbij de apotheker de rol laadt in de Medido medicijndispenser. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige zorg.

Wist je dat we op 9, 10 en 11 april ook aanwezig zijn op de Zorg & ICT beurs? Dit is dé plek om als zorgprofessional de nieuwste e-health trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onze Customer Success Consultants vertellen je dan ook graag meer over Medido in zijn geheel en de nieuwste ontwikkelingen binnen onze dienstverlening. Kom jij ons bezoeken op de stand 07.B109? Schrijf je hier gratis in en ontdek hoe je samen met Medido impact kan maken! 

 

De gegevens in dit artikel zijn van toepassing op het moment van publiceren.

  • Hits: 1510

Oprichter Thijs aan de slag in nieuwe rol

  • Opengraph title: Oprichter Thijs aan de slag in nieuwe rol
  • Opengraph description: Thijs is na 15 jaar binnen het bedrijf en een aanzienlijke groei van Medido, klaar voor een nieuwe stap. Hij neemt officieel de nieuwe rol op zich van Chief Globalization Officer (CGO) bij Evondos Group.

Van idee naar marktleider, Thijs van Nuenen, oprichter van Medido, maakte het allemaal mee. In 2005 kwam hij op het idee van de automatische medicijndispenser, na het zien van de moeilijkheden die zijn oma had met het openen van de medicijnzakjes. In 2009 kwam de Medido medicijndispenser definitief op de markt. Nu, na 15 jaar op de markt en een aanzienlijke groei van Medido, is Thijs klaar om officieel zijn nieuwe rol op zich te nemen als Chief Globalization Officer (CGO) bij Evondos Group. In dit interview lees je meer over wat Thijs zijn nieuwe rol inhoudt, hoe hij terugkijkt op de afgelopen jaren en wat zijn toekomstige doelen zijn.  


Thijs, je bent nu officieel aan het werk als Chief Globalization Officer, wat houdt dit precies in?
 

Goede vraag! Op dit moment is Evondos Group goed vertegenwoordigd in Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland. Tegelijkertijd verkennen we opties om uit te breiden naar andere landen en te groeien als organisatie. Binnen Evondos Group hebben we een afdeling gefocust op internationalisering, die zich bezighoudt met de operationele uitvoering van verschillende uitbreidingsprojecten. Daarnaast is er een globaliseringstak die zich toewijdt aan de strategie achter het geheel. Als CGO voer ik meer een strategische aanpak uit, waarbij ik ga kijken hoe we de markt in Noord-Amerika kunnen betreden en onze dienstverlening kunnen neerzetten. Het veld ligt nog helemaal open, en het is nu mijn verantwoordelijkheid om dit te onderzoeken.  

 
Medido is inmiddels al 15 jaar actief bezig om cliënten te helpen om hun zelfredzaamheid te behouden. Hoe heb je die 15 jaar ervaren en hoe kijk je hier nu op terug?  

Dat is heel bijzonder natuurlijk. Daar waar onze groei de eerste 10 jaar stapje voor stapje ging, is het na 2019 echt in een stroomversnelling geraakt. Door steeds meer taken zelf op te pakken, konden we aanzienlijke stappen maken. Daaruit blijkt ook hoe belangrijk het is dat je controle hebt over de hele keten. Ik ben vooral trots als ik kijk naar wat we hebben bereikt met inmiddels meer dan 130 medewerkers, waarmee we een fantastische dienst leveren en mensen helpen met hun zelfredzaamheid.  


Als je een ding moet noemen waar je het meest trots op bent, wat zou dat dan zijn?
 

In die 15 jaar zijn er wel een aantal dingen die heel erg belangrijk zijn geweest natuurlijk. De eerste medicijndispenser bijvoorbeeld. Als je eens zou weten hoeveel werk daarin heeft gezeten, dat was bizar. Een van de mooiste dingen was toch wel de introductie van de Medido Medicijnklok. Dat proces verliep zo vloeiend en soepel, dat was natuurlijk ook te gek om mee te maken. Maar als ik een ding moet noemen, ben ik het meest trots op wat we tot nu toe samen, met klanten, ketenpartners en leveranciers, met het bedrijf hebben bereikt.  


Voelt het vreemd om na zoveel jaren een nieuwe rol aan te nemen in het bedrijf?
 

Nee, het is wel wennen natuurlijk, maar het is niet vreemd. Wat ik wel heel erg leuk begin te vinden, is dat ik wat meer op afstand ben komen te staan. Nu zie ik ook hoe bepaalde dingen verlopen en soms denk ik; ‘het mag wel iets sneller of langzamer’ of ‘ik zou dat anders doen’. Gelukkig ben ik niet meer degene die de beslissingen hoeft te maken.  

Daarnaast realiseer ik me dat ik niet de ambitie heb om een groot bedrijf te leiden, en Medido is nu toch wel een behoorlijk groot bedrijf geworden. Naarmate we meer personeel kregen, moest je uiteindelijk op een serieuzer niveau gaan managen. Ik heb het met heel veel plezier gedaan, maar mijn kracht ligt elders. Naar mijn mening is het veel beter dat er nu mensen zijn die uitblinken in het managen. Tegelijk hoop ik dat we ons ondernemerschap niet verliezen. Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat we vooruitgaan en soms wat risico’s durven te nemen. Ik denk dat dat een essentieel onderdeel is geweest van het succes van Medido.  

 
Kun je een voorbeeld noemen van een risico wat uiteindelijk een goede stap is geweest voor Medido? 

Het zijn er heel veel haha! Met de ontwikkeling van de Medido Medicijnklok hadden we bijvoorbeeld geen budget en toch hebben we het doorgezet. Ik heb nooit een businesscaseberekening gemaakt. Ik vond dat het moest gebeuren, omdat dat heel belangrijk was voor het succes van het bedrijf. Dat heeft uiteindelijk dubbel zoveel gekost als vooraf geschat, maar nu zie je dat het de juiste stap is geweest. Ik denk wel dat als we deze sprong niet hadden gewaagd, onze groei niet zo groot zou zijn geweest als vandaag.  


Voel je
je wel nog steeds betrokken bij het bedrijf? 

Ja, alleen niet zozeer meer aan de operationele kant. Meer aan de strategische kant bij Evondos Group, waar Medido sinds 2023 deel van uitmaakt. Ik moet toegeven dat ik de afgelopen maanden wel echt een soort ‘empty nest’ gevoel heb gehad. Het kind is redelijk volwassen, gaat het huis uit, maakt nu eigen beslissingen – dat is de beste manier om het te omschrijven. Ik had dat vooral in december toen mijn operationele taken officieel werden overgenomen door Immy Dekkers en Tom Hofland. Grappig is het, maar ik heb er alle vertrouwen dat het allemaal goedkomt. 
 

Wat zijn jouw doelen voor 2024? 

Het is allemaal nog vrij nieuw, dus ik ben momenteel bezig om dat op orde te krijgen. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik hoop dat we tegen het einde van het jaar een duidelijk beeld hebben van hoe en of we de Amerikaanse markt kunnen betreden. Makkelijk is het in ieder geval niet. Er zitten zoveel schakels in het verhaal die invloed hebben op het bereiken van je doelen zoals de zorg, verzekeringsmaatschappijen, politiek, apothekers enzovoort. Er zijn zeker wel wat zaken die we moeten overwinnen, maar het is een leuke uitdaging.  
 

Wat heeft Evondos Group over vijf jaar bereikt als je een blik in de toekomst zou kunnen werpen? 

Het is ons doel om, middels geautomatiseerde medicijndispensers, mensen wereldwijd meer en langer zelfstandigheid te kunnen laten ervaren. Het is zo mooi wanneer mensen je bijvoorbeeld vertellen dat ze weer naar buiten durven, omdat ze niet meer duizelig zijn wegens het correct innemen van hun medicatie met behulp van onze automatische medicijndispenser. Dat is te gek, daar doen we het uiteindelijk voor! Hoe geweldig zou het zijn als we mensen hier wereldwijd mee kunnen helpen? Mensen helpen met hun zelfredzaamheid door hun zelfstandigheid terug te geven en tegelijkertijd zorgverleners en thuiszorgorganisaties te ontlasten. 

  • Hits: 1933

Medido vriend van het Rode Kruis

  • Opengraph title: Medido vriend van het Rode Kruis
  • Opengraph description: Medido is onlangs vriend van het Rode Kruis geworden. Als vriend draagt Medido bij aan regionale, nationale en internationale projecten.
  • Opengraph image: Medido vriend van het Rode Kruis

Onlangs is Medido officieel vriend van het Rode Kruis geworden. Door vriend te worden van het Rode Kruis draagt Medido, samen met velen andere ondernemers, de komende drie jaar bij aan een drietal projecten welke regionaal, nationaal en internationaal georiënteerd zijn. Ieder project heeft als doel “preventie”, wat perfect in het verlengde ligt van wat Medido dagelijks doet met behulp van zijn dienstverlening.

Vrienden van het Rode Kruis is een initiatief dat erop gericht is om met de financiële steun van ondernemers, belangrijke activiteiten te kunnen faciliteren voor hen die dit het hardst nodig hebben. Deze ondernemers doen, naast een financiële bijdrage, ook events organiseren waarbij zij elkaar weer kunnen inspireren op zakelijk vlak. “Wij zijn blij met deze samenwerking als verlengstuk van onze huidige maatschappelijke missie om cliënten langer zelfredzaam te blijven en de druk op de thuiszorg te verlagen”, aldus oprichter Thijs van Nuenen. De financiële steun wordt verdeeld over projecten die zowel regionaal, nationaal als internationaal van enorme meerwaarde zijn. “Iedere ondernemer is vervolgens weer verantwoordelijk voor het enthousiasmeren van andere ondernemers om zo het netwerk en de financiële steun met de dag te vergroten”, vervolgt Thijs.

Welke projecten worden hiermee gefinancierd?

Het mooie aan het worden van een “vriend”, is dat er meerdere projecten worden gefinancierd op verschillende niveaus. Medido is gevestigd in Rijswijk, waardoor 1/3 van het geld naar projecten in de regio gaat. Daarnaast is er een jaarlijks wisselend project op basis van de actualiteit wat nationaal speelt. In tijden van corona was dit de strijd tegen eenzaamheid en momenteel is dit de voedselnoodhulp in Nederland. De projecten vloeien voort uit data welke wordt verzameld door het data-initiatief 510. Zij maken niet alleen producten voor alle rampenfases, maar organiseren ook de voorbereidingen op rampen zoals bijvoorbeeld bij het derde internationale project met de aanleg van mangroves om zo de kust te kunnen beschermen tegen hoge golven.

Vriend van het Rode Kruis worden iets voor jou?

Het is voor elke ondernemer mogelijk om een vriend te worden. Door een vriend te worden, help je mensen die dit het hardst nodig hebben. Door in te spelen op de actualiteit, draag je als ondernemer direct bij aan de maatschappij. Daarnaast krijg je ook direct iets terug voor jouw bedrijf. Denk aan een verbandtrommel, gratis EHBO-trainingen voor werknemers en 3 events per jaar om te netwerken met collega-ondernemers. Kijk voor meer informatie hier.

 

De gegevens in deze blog zijn van toepassing op het moment van publiceren.

  • Hits: 3154

In-house event Careyn: Zelfredzaamheid voorop

Customer Success Consultant Marlous de Waard was onlangs te gast bij een in-house event georganiseerd door Careyn. Dit interne event was bedoeld om medewerkers te informeren over verschillende toepassingen om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en hoe zorgverleners hierover het gesprek met cliënten kunnen aangaan. De Medido dienstverlening en de daarbij behorende automatische medicijndispensers was één van de onderwerpen waar aandacht aan werd gegeven. Werknemers konden zelf aan de slag met de Medido medicijndispensers door medicijnrollen te plaatsen en handmatig medicatie uitgiftes te doen. Niet alleen zorgen dit soort interne events ervoor om beter te begrijpen hoe de medicijndispensers werken, maar ook om beter te begrijpen wat de rol is van Medido bij de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de cliënt. 

Stellingen voor zorgpersoneel

De thuiszorgmedewerkers van Medido kregen diverse stellingen voorgelegd. Na de kennismakingssessie bij de Medido stand, mochten deze worden beantwoord. Door de stelling juist te beantwoorden, ontvingen zij letters die, samen met letters van andere standhouders, het woord "Autonomie!" moesten vormen. De stellingen die vanuit Medido werden voorgelegd waren:

Stelling: De aanschaf van de Medido kost de cliënt geld

Antwoord: Onjuist, indien de cliënt een indicatie heeft voor medicatie aanreiking of hiervoor in aanmerking komt, kan de Medido kosteloos voor de cliënt aangevraagd worden. Medido wordt volledig vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Er zijn dus geen kosten voor de cliënt aan verbonden en het gaat ook niet af van het eigen risico.

Stelling: De Medidio is niet geschikt voor mensen met een beperkte handfunctie

Antwoord: Onjuist, er zit al een insnede in het zakje om het openen van het medicatiezakje makkelijker te maken. Als een cliënt van tevoren medicatie uit wil nemen en meenemen (bijvoorbeeld naar familie of dagbesteding), is de insnede in het zakje kleiner zodat tabletten niet gemakkelijk uit het zakje vallen en zoekraken.

Stelling: De Medido kan alleen ingezet worden bij cliënten als dankzij de inzet van de Medido daardoor de zorg volledig gestopt kan worden

Antwoord: Onjuist, de cliënt kan gewoon in zorg blijven. Het kan zijn dat het fysieke zorgmoment dankzij de Medido niet meer nodig zijn maar dat de zorg op de achtergrond aanwezig blijft voor de cliënt. Het kan ook dat het aantal fysieke zorgmomenten verandert. Als een cliënt bijvoorbeeld ook zorg ontvangt voor andere zaken zoals de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), zal het zorgmoment in tijd veranderen of verminderd worden naar een keer per dag. De zorg zal altijd in beeld moeten blijven om eventuele meldingen van een Medido op te volgen. Een particulier kan geen Medido aanvragen, dit kan enkel middels een zorgorganisatie.

Lees ook: In gesprek met Samantha Di Rocco van Careyn

Net als zorgorganisatie Careyn de Medido dienstverlening inzetten?

Zorgorganisatie Careyn zet dagelijks honderden Medido medicijndispensers in om de druk op hun zorgpersoneel te verlagen en de zelfredzaamheid van hun cliënten te vergroten. De toepassing van eHealth zorgt ervoor dat zorgverleners de tijd van het reizen én het aanreiken van medicatie over houden voor het verlenen van andere (fysieke) zorgtaken die de zelfredzaamheid van cliënten vergroot. Of je nu wilt opschalen of de Medido dienstverlening wilt aanvragen, we denken graag met je mee.

 

De gegevens in deze blog zijn van toepassing op het moment van publiceren. 

  • Hits: 3335

Webdevelopment © Totoweb | Webdesign © Swirl Design